Veelgestelde vragen
Antwoorden op de veelgestelde vragen
Je kunt hieronder de veelgestelde vragen vinden samen met de antwoorden. Heb je geen antwoord kunnen vinden op jouw vraag, of wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op!
Zijn bedwantsen schadelijk?
Hoewel bedwantsen geen direct gevaar voor je gezondheid vormen, kunnen hun beten wel voor intense jeuk zorgen. Het krabben aan de jeukende plekken kan leiden tot infecties. Het grootste probleem met bedwantsen is dat ze zich snel kunnen verspreiden en een moeilijk te bestrijden plaag kunnen veroorzaken.
Gelukkig dragen bedwantsen geen ziekten over. Hun beten zijn vooral hinderlijk omdat ze een stof in je huid injecteren die ernstige jeuk veroorzaakt. Na een beet ontstaat er vaak een rode bult. Mensen die allergisch zijn voor insectenbeten kunnen heftiger reageren dan alleen met jeuk en roodheid. In dat geval is het belangrijk om meteen een arts te raadplegen. Ook is het verstandig om bij een bedwantsenplaag direct een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.
Hoe kan ik voorkomen dat ik bedwantsen krijg?
Moet ik een professionele ongediertebestrijder inschakelen voor bedwantsenbestrijding?
Hoe snel verspreiden bedwantsen zich?
Wat trekt bedwantsen aan?
Moet ik mijn buren inlichten als ik bedwantsen in mijn appartement heb?
Ja, het is sterk aan te raden om je buren op de hoogte te brengen.
Allereerst is er een grote kans dat zij ook bedwantsen in hun appartementen hebben, omdat deze insecten zich snel kunnen verspreiden via gedeelde ruimtes en verbindingen zoals leidingen en kabels. Vooral wanneer mensen zelf proberen bedwantsen te bestrijden met huis-, tuin- en keukenmiddelen, kan de verspreiding naar andere appartementen versneld worden.
Daarnaast kan het gelijktijdig behandelen van meerdere appartementen de effectiviteit van de bestrijding aanzienlijk verbeteren. Sommige buren kunnen al bedwantsen hebben zonder dat ze het doorhebben. Een inspectie kan helpen om alle verborgen plekken op te sporen en aan te pakken. Bedwantsen zijn onzichtbare reizigers en niemand is specifiek verantwoordelijk voor hun aanwezigheid in een gebouw.
Kun je bedwantsen zelf bestrijden?
Het is vaak niet effectief om bedwantsen zelf te bestrijden. Deze insecten verstoppen zich op diverse plekken, waardoor het moeilijk is om ze volledig uit te roeien. Het is daarom verstandig om een deskundige op het gebied van ongediertebestrijding in te schakelen om het probleem grondig en blijvend op te lossen.
Is er garantie op de bestrijding van bedwantsen?
Helaas kunnen we geen garantie bieden op bedwantsenbestrijding. Zelfs na een succesvolle behandeling bestaat de mogelijkheid dat je, bijvoorbeeld na een vakantie, opnieuw bedwantsen mee naar huis brengt. Daarom is het verstandig om de situatie twee maanden na de behandeling goed in de gaten te houden. Hoewel er grondig te werk wordt gegaan, kan het voorkomen dat niet alle bedwantsen worden opgemerkt. Als je na deze twee maanden geen bedwantsen meer ziet, kun je aannemen dat de bestrijding effectief was.
Mocht je binnen of na deze periode toch weer bedwantsen tegenkomen, dan wordt een extra behandeling beschouwd als een herhaalbehandeling. De enige garantie die we geven, is dat onze bestrijders doorgaan totdat alle bedwantsen volledig zijn verwijderd, zelfs als er meerdere behandelingen nodig zijn. Het is aan jou om te bepalen of je deze extra behandelingen binnen je budget kunt passen.
Wat zijn de kosten voor bedwantsenbestrijding?
De kosten voor bedwantsenbestrijding verschillen per situatie. Na een telefonisch overleg en het ontvangen van foto’s van de situatie, kunnen wij je een duidelijk kostenoverzicht geven. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Bij hardnekkige plagen kan het nodig zijn dat we twee keer langskomen voor een grondige behandeling.
Hoe groot kan een bedwantsenkolonie worden?
Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel bedwantsen er in een kolonie aanwezig zijn, maar bij een ernstige besmetting kunnen er snel honderden tot zelfs duizenden bedwantsen zijn. De omvang van de plaag hangt af van hoe lang het probleem niet wordt aangepakt. Bedwantsen beperken zich niet alleen tot bedden; ze kunnen zich ook verspreiden naar vloeren, gordijnen en meubels. Een specialist kan bij een inspectie helpen om de ernst van de besmetting te beoordelen.
Hoe communiceren bedwantsen met elkaar?
Bedwantsen communiceren via feromonen, geurstoffen die andere bedwantsen kunnen waarnemen. Deze feromonen worden verspreid op de plekken waar bedwantsen zich bevinden. Wanneer andere bedwantsen deze geur detecteren, ontvangen ze specifieke signalen. Wat betekenen deze signalen precies?
– Een vrouwtje geeft aan dat het tijd is om te paren.
– Een specifiek geurspoor markeert een veilige route.
– Een bedwants geeft een alarmmelding af.
Waarmee voeden bedwantsen zich?
Bedwantsen voeden zich met bloed, dat ze nodig hebben voor voedsel en voortplanting. Ze eten het bloed van mensen of warmbloedige dieren. Tijdens een plaag verbergen bedwantsen zich vaak in bedden, waar ze op elk moment kunnen voeden. Tijdens het zuigen van bloed kan een bedwants tot drie keer zijn oorspronkelijke grootte toenemen, en het duurt meestal tussen de vijf en tien minuten om zijn maaltijd te voltooien.
Hoe vaak hebben bedwantsen een maaltijd nodig?
Bedwantsen hebben meestal maar één keer per week een maaltijd nodig. Ze voeden zich voornamelijk ’s nachts, omdat ze licht vermijden. Hoewel ze ook overdag kunnen bijten, doen ze dit alleen als ze echt honger hebben. Daarnaast kunnen bedwantsen lange tijd zonder voedsel overleven.
Zijn bedwantsen gevaarlijk of schadelijk voor je gezondheid?
De reactie op bedwantsbeten kan variëren. Sommige mensen krijgen huidzwellingen, terwijl anderen geen symptomen ervaren. In sommige gevallen kunnen er zelfs blaren ontstaan. Onbehandelde beten kunnen leiden tot bloedarmoede.
Daarnaast kunnen sommige mensen allergisch zijn voor de stoffen in de beten, wat kan resulteren in ernstigere symptomen.
Bedwantsen zijn vooral vervelend, maar er is nog geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat hun beten ziektes verspreiden. Hoewel bedwantsen mogelijk dragers zijn van bepaalde ziekten, is het onduidelijk of deze ziekten daadwerkelijk bij mensen of dieren kunnen ontstaan. Tot nu toe wordt aangenomen van niet.
Hoe herken je de uitwerpselen van bedwantsen?
Bedwantsen voeden zich met bloed en laten de restanten achter in de vorm van uitwerpselen. Let op kleine, donkerrode tot bijna zwarte stipjes op je lakens of dekens. Deze sporen zijn gemakkelijker te zien op lichtgekleurde beddengoed. Vergeet niet om ook tijdens je reizen, of je nu in een B&B, hotel of vakantiepark verblijft, op deze tekenen te controleren.
Hoe herken je bedwantsen eitjes?
Bedwantsen leggen hun eitjes vaak in de naden en zomen van matrassen, omdat de warmte en vochtigheid daar ideaal zijn voor hun ontwikkeling. De eitjes zijn klein, ongeveer één millimeter groot, en hebben een witte kleur. Ze worden meestal in clusters gelegd, zodat je meerdere eitjes bij elkaar kunt vinden. Door hun kleine formaat en lichte kleur kunnen ze moeilijk te zien zijn, dus een loep kan helpen om ze beter te onderscheiden.
Kunnen bedwantsen vliegen?
Nee, bedwantsen kunnen niet vliegen en springen ook niet. Ze zijn echter snelle kruipers, waardoor je vaak niet merkt dat ze zich in je bed of koffers nestelen.
Hygiëne en bedwantsen: wat is de relatie?
Slechte hygiëne leidt niet direct tot een bedwantsenplaag, maar bedwantsen komen vaker voor in minder hygiënische omstandigheden. Ze vinden het gemakkelijker om te overleven in bedden die niet regelmatig worden schoongemaakt dan in goed onderhouden bedden. Belangrijker voor bedwantsen is echter dat er iemand in het bed slaapt, zodat ze zich kunnen voeden met bloed. Het is daarom verstandig om je bed regelmatig schoon te maken en te inspecteren.
Hoe reproduceren bedwantsen zich?
De voortplanting bij bedwantsen is allesbehalve romantisch. Het mannetje steekt met zijn geslachtsorgaan rechtstreeks door de buik van het vrouwtje, in plaats van via haar geslachtsorgaan. Dit proces wordt door wetenschappers “traumatische inseminatie” genoemd, wat de naam verklaart. Het vervelende is dat mannetjes soms ook onvolwassen vrouwtjes (nimfen) benaderen, die kunnen overlijden tenzij ze een beschermend stofje afscheiden dat de mannetjes misleidt.
Hoe lang leven bedwantsen?
Bedwantsen hebben een levensduur van ongeveer een jaar en kunnen enkele maanden tot zelfs een jaar zonder voedsel overleven. Ze zijn dus behoorlijk taai! Helaas planten bedwantsen zich snel voort, wat het probleem verergert. Het is daarom belangrijk om bedwantsen snel te herkennen, hoewel ze zich vaak op de meest onverwachte plekken verbergen. Het kan soms maanden duren voordat je merkt dat ze aanwezig zijn.
Wanneer komen bedwantsen tevoorschijn?
Bedwantsen verschuilen zich overdag en worden vooral ’s nachts actief. Terwijl je slaapt, komen ze tevoorschijn. Ze verstoppen zich vaak in je bed, omdat ze de warmte en vochtigheid van je zweet prettig vinden. Bovendien hoeven ze dan niet ver te reizen voor hun maaltijd, omdat jij hun voedselbron bent.
Waar bijten bedwantsen vooral?
Bedwantsen richten hun beten meestal op lichaamsdelen zoals de nek, handen, armen of benen, omdat deze vaak onbedekt zijn terwijl je slaapt. Dit maakt het gemakkelijk voor bedwantsen om bloed te zuigen. Tijdens de beet injecteren ze een stofje dat een allergische reactie kan veroorzaken, wat leidt tot jeuk en rode bultjes. Bij een bedwantsenplaag kun je meerdere beten tegelijk krijgen.
Hoe zuigen bedwantsen bloed?
Bedwantsen gebruiken hun steeksnuit om bloed te zuigen. Terwijl je ’s nachts slaapt, verlaten ze hun schuilplaatsen en kruipen ze op je lichaam op zoek naar een geschikte plek om te bijten. Eerst spuiten ze een verdovende stof in, zodat je de beet nauwelijks voelt. Vervolgens zuigen ze het bloed op. De volgende ochtend merk je misschien meerdere jeukende bultjes op, omdat bedwantsen zich sneller vermenigvuldigen naarmate ze meer bloed tot hun beschikking hebben.
Hoe herken je een beet van een bedwants?
Het kan moeilijk zijn om een beet van een bedwants te herkennen, omdat ze vaak moeilijk te onderscheiden zijn van andere insectenbeten. De jeukende bultjes lijken veel op die van muggen of vlooien. Je zult meestal ronde, rode bultjes zien die soms in een rijtje op je huid verschijnen, omdat bedwantsen vaak meerdere keren in de buurt bijten. Deze beten bevinden zich meestal op plekken zoals je nek, handen, armen of benen.
De huiduitslag door bedwantsen kan flink jeuken, en de jeuk kan ongeveer twee weken aanhouden. Als je allergisch bent voor insectenbeten, kan het nog langer duren voordat de klachten verdwijnen.
Wat kun je doen tegen een beet van een bedwants?
Breng een zalf met menthol aan om de jeuk te verzachten. Probeer niet te krabben aan de bultjes, omdat dit littekens kan veroorzaken. Als je allergisch bent voor insectenbeten en hevige symptomen ervaart, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts. Bedwantsenbeten verdwijnen doorgaans vanzelf, vergelijkbaar met muggenbulten.
Is het mogelijk om bedwantsen zelf te bestrijden?
Zelf bedwantsen bestrijden levert meestal niet de gewenste resultaten op. Deze insecten kunnen zich op veel verschillende plekken verbergen, waardoor het moeilijk is om ze volledig uit te roeien. Het is verstandig om een professionele bestrijdingsspecialist in te schakelen om het probleem grondig en effectief aan te pakken.
Kom je bedwantsen alleen in bedden tegen?
Nee, bedwantsen beperken zich niet alleen tot bedden. Ze kunnen zich gemakkelijk verspreiden naar andere ruimtes in je huis. Ze verstoppen zich vaak in naden en kieren van muren en vloeren, maar ook in kasten, stopcontacten, tapijten, vloerkleden, banken en zelfs in alledaagse voorwerpen. Ze hebben een voorkeur voor elektronische apparaten vanwege de warmte die deze afgeven. Bovendien kunnen bedwantsen zich op veel ongewone plekken verstoppen!
Hoe kan ik een bedwantsenplaag opmerken?
Bedwantsen zijn zeer klein en kunnen zich vaak onopgemerkt door je huis of hotel verplaatsen. Het kan enkele weken tot zelfs drie maanden duren voordat je doorhebt dat deze insecten zich hebben gevestigd. Een van de eerste signalen dat je mogelijk met bedwantsen te maken hebt, is regelmatig wakker worden met rode, jeukende bultjes op je huid.
Waar worden bedwantsen door gedood?
Bedwantsen sterven bij blootstelling aan extreme temperaturen. Wij maken vaak gebruik van stoombehandelingen die temperaturen tot 180 graden bereiken om bedwantsen grondig te vernietigen. Daarnaast kunnen bedwantsen ook worden geëlimineerd door ze te bevriezen bij -14 graden.
Waarom is het belangrijk om een bedwantseninspectie te doen?
Een bedwantseninspectie is cruciaal omdat het helpt om de omvang van de besmetting vast te stellen en gerichte maatregelen te nemen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om besmette spullen of meubels weg te doen. Soms is het zelfs noodzakelijk om deze voorwerpen volledig te vernietigen om te voorkomen dat ze door anderen worden meegenomen. Dit geldt vooral voor matrassen, die vaak ernstig besmet zijn. Door matrassen te vernietigen (en niet zomaar op straat te zetten), voorkom je dat bedwantsen zich verspreiden naar andere huizen of bedrijven.
Plan een afspraak
100% vrijblijvende, gratis offerte op maat!